iOS 14 – am testat noutățile prezentate ieri la WWDC 2020

Aseară a avut loc evenimentul Apple WWDC 2020, unde s-a prezentat iOS 14. Pe lângă, au fost anunțate și alte noutăți software, lista completă a făcut-o Silviu.

Mi-am instalat astăzi versiunea beta pentru developeri pe telefonul secundar, un iPhone 7. Nu am pus-o pe telefonul principal, deoarece poate avea bug-uri mari, fiind o versiune care nu este destinată publicului.

 

Ce este nou în iOS 14

 

 • Widget-uri reale, care se pot configura.

 

 

Pot fi suprapuse, formând un Smart Stack. Adică le rotești tu pentru a ajunge la widget-ul relevant sau se vor roti singure ținând cont de ce aplicații ai folosit în ultimul timp sau de momentul zilei.

 

Fiecare widget are mai multe dimensiuni, în funcție de locul unde este plasat.

 


 

 • App Library – iconițele aplicațiilor sunt organizate în categorii, sub formă de foldere, pe o singură pagină.

 

 

Dacă ai nevoie de o aplicație anume o poți căuta direct după denumire.

 

 

Poți să ascunzi unele pagini, iar în loc să ai App Library.

 

 

 • A fost implementată o unealtă de căutare mult mai performantă. Îți găsește rezultate din aplicațiile instalate, dar poți să și cauți direct pe internet ce te interesează, primind inclusiv sugestii de completare.

 

 

 • Siri are o interfață nouă, mult mai minimalistă. Apare în centrul de jos cercul cu animația specifică, iar răspunsul va fi ca o notificare, restul ecranului nefiind acoperit.

 

 

 • Noutăți sunt și în aplicația Messages, unde ai mai multe posibilități de personalizare a grupurilor(citarea mesajelor, mențiuni pentru participanți). Am încercat de test să fac un grup, dar mi se bloca aplicația când voiam să îl customizez. De asemenea, conversațiile importante pot fi fixate la începutul listei. Astfel, vei vedea dacă cineva scrie sau ți-a trimis un mesaj.

 

 

 • Apelurile sunt afișate sub formă de notificare în partea de sus a ecranului, ai opțiunile rapide de respingere sau acceptare, iar pentru a putea trimite un mesaj prestabilit apelantului trebuie să dai click și îți va apărea animația normală, cum este acum, cu toate funcțiile.

 

 

 • Pe partea de securitate, poți afla în timp real dacă se folosește camera sau microfonul. Punctul portocaliu de lângă procentul bateriei asta indică, iar pentru informații detaliate despre utilizarea microfonului/camerei găsești în Control Center, sus.

 

 

 

 • Translate, o aplicație cu nume de sugestiv. Recunoaște automat limba vorbită, așa că mi se pare utilă pentru conversații. Am încercat din engleză în franceză, de cele mai multe ori recunoaște corect, dar s-a mai întâmplat să mă întrebe ce limbă vorbesc. Sunt unsprezece limbi disponibile, româna nu este printre ele.

 

 

Am descoperit și un bug: când orientezi telefonul în modul landscape, iar după din nou în modul portret, rămâne blocată imaginea pe orizontală.

 

 

 

 • Picture in picture, nu am reușit să-l fac să meargă. Am încercat cu FaceTime și YouTube;
 • App Clips, un fel de trial pentru aplicații, pe care le poți deschide rapid după scanarea unui cod de tipul celor QR;
 • În aplicația Maps a fost introdusă posibilitatea navigării cu bicicleta. Îți va arăta un traseu complex, cu toate obstacolele care îți ies în cale(scări). Nu la noi, desigur. 🙁 Încă o funcție este optimizarea traseului pentru mașina electrică, cu opriri pentru încărcare;
 • CarKey – vei putea deschide și porni mașini cu telefonul. Primul autovehicul care va integra această tehnologie va fi BMW-ul seria 5 din 2021.

 

Video prezentare

 

 

De unde instalez și eu iOS 14 Developers Beta?

 

De pe Beta Profiles. Îți recomand să mai aștepți sau să descarci versiunea beta pe un telefon secundar. Poate avea bug-uri!

 

Când se va lansa versiunea oficială, pentru toți utilizatorii?

 

Lansarea va avea loc undeva prin toamnă, odată cu noua serie de telefoane.

 

Ce telefoane vor beneficia de iOS 14?

 

Va rula pe terminalele care au iOS 13, deci inclusiv pe iPhone 6s și SE, prima generație, din 2016.

 

Concluzie

 

Chiar îmi place, îmi doream  funcțiile acestea de mult timp. Mai aștept până trec la 14 pe telefonul principal, 11 Pro Max. Am pus acum pentru exemplificare pe un iPhone 7 și am rămas plăcut surprins de cât de bine este făcut, nu am descoperit momentan probleme majore.

 

Oferă un plus de personalizare telefonului, făcându-l device-ul perfect pentru oamenii activi care vor să aibă toate funcțiile și aplicațiile necesare la un click distantă.

 

Voi continua să îl folosesc, iar dacă voi descoperi orice problemă, voi posta pe Twitter. Urmărește-mă!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on twitter
Share on email
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments