Cum să faci delid unui procesor Intel?

Cred că toți ne-am instalat cel puțin o dată un progrămel cu care putem să monitorizăm temperaturile procesorului nostru. De cele mai multe ori, dacă airflow-ul este unul bun și coolerul potent, temperaturile sunt normale. Ce ne facem dacă CPU-ul este un pic cam prea cald? Există trei variante:

 

  1. îmbunătățim airflow-ul în carcasă sau luăm un cooler nou;
  2. schimbăm pasta termoconductoare dintre talpa cooler-ului și procesor.  Aceasta are un rol foarte important în schimbul de căldură. Eu recomand și folosesc MX-4 de la Arctic;
  3. facem delid/relid.

 

Ce este delid-ul?

 

Dacă primele două variante de mai sus nu au dat rezultate, o alternativă este dezlipirea IHS-ului și înlocuirea pastei preaplicate pe die-ul procesorului cu una pe bază de metal lichid.

Procesul este relativ simplu dacă ai materialele și uneltele necesare și poate dura între o oră și trei sau patru, în funcție de modelul procesorului.

 

Tutorial: cum să faci delid procesoarelor Intel

 

În sistemul personal am un Ryzen 5 2600, căruia nu îi pot face delid, deoarece este sudat.

Așadar, pentru a face această prezentare am folosit un Intel i7 7700(non-K) al unui client. Înainte de desfacere atingea 80-85° în full load, de aceea mi-a fost adus.

În opinia mea, acest model este printre cele mai simple, într-o oră e gata tot procesul.

După ce a fost deschis procesorul, garanția se pierde.

Eu lucrez pe o masă de lemn, nu am nicio brățară antistatică sau alte prostii. Pun din când în când mâna pe calorifer și totul e OK.

 

Pasul 1: Dezlipirea IHS-ului și curățarea lui

 

Există mai multe tehnici de dezlipire, dar utilizarea unei unelte speciale este cea mai sigură.

Am un Delid Die Mate 2 luat din UK, dar se găsește și la noi.

 

 

Săgeata galbenă se aliniază cu cea de pe ustensilă, se pune partea care se mișcă și se strânge ușor cu cheia. După două rotiri complete ar trebui să nu mai opună niciun fel de rezistența.

Cu unghia sau cu o lamă separam cele două părți: IHS-ul și placa verde.

 

 

Cu un card îndepărtăm siliconul întărit. Eu am folosit și o lamă ca să pot ajunge în colțurile IHS-ului. Nu vă recomand să umblați cu obiecte ascuțite pe placa propriu-zisă.

 

Ca să fiu sigur că-l curăț foarte bine folosesc și câteva picături din subsanțele Arctic. Nu e obligatoriu, se poate utiliza și alcool izopropilic de concentrație mare.

 

 

După arată așa: oglindă!

 

Pasul 2: Acoperirea contactelor cu lac

 

Un pas optional, dar foarte important: izolarea contactelor expuse. În caz că ajunge metal lichid pe ele, se strică tot procesorul, așa că aveți mare grijă.

Am folosit conformal coating, dar merge la fel de bine și cu lac de unghii transparent.

 

 

Pasul 3: Aplicarea metalului lichid

 

Se poate aplica fie pastă termoconductoare normală, fie una pe bază de metal lichid.
Eu merg de obicei pe varianta a doua: metal lichid de la Thermal Grizzly –
Conductonaut.

Pun o picătură foarte mică pe IHS (în caz că greșesc să nu ajungă pe contactele expuse) și cu bețigașul cu care vine pasta îl întind pe die și pe IHS, cât de uniform posibil.

 

Pasul 4: Lipirea la loc

 

Folosesc silicon rezistent la temperaturi înalte(RTV), l-am luat de pe eMAG cu 30 lei.

 

Se pune pe marginea IHS-ului cu aplicatorul din pachet puțin silicon. Mie mi-a scăpat mai mult, nu e problemă, doar că o se vadă un pic pe margini.

Unealta de delid vine și cu un ghidaj pentru relid, care te ajută să fixezi exact IHS-ul.

După fixare, cu menghina se strânge și se lasă în unealtă câteva ore.

 

 

Rezultatele testelor

 

După ce se instalează din nou în sistem, se lasă 10-20 minute ca să se stabilizeze și abia după aceea se pot începe testele.

Clientul a rulat programe de stresare a procesorului și pe parcursul a două ore temperatura nu a trecut de 66°(cooler Deepcool Gammaxx 300). Deci, scăderea, în cazul acesta a fost una considerabilă, de aproape 20°! Bineînțeles, fiecare procesor răspunde diferit la acest proces, așa că poate al tău va fi mai rece cu doar 10° sau 5°…

 

Nu am uneltele necesare, ce fac?

 

Dacă ai vrea să încerci un delid pe CPU-ul tău, dar nu ai materialele necesare sau îndemânare, ce faci? Simplu! Apelezi la mine, te pot ajuta cu un delid/relid, toate detaliile aici.

 

 

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on twitter
Share on email
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments