Cum să adaugi mai multă memorie RAM unui laptop

Cele mai multe laptop-uri lansate de curând nu pot fi deschise acasă fără să fie anulată garanția. Mai sunt totuși câteva modele la care poți umbla fără să ai nevoie de unelte speciale sau pe care nu trebuie să le duci la un service autorizat pentru a suplimenta memoria RAM sau stocarea.

 

De curând mi-am cumpărat un laptop de gaming de la Asus. A venit echipat cu 8 GB de RAM și 256 GB de stocare pe SSD M.2.

Deși nu mă joc foarte mult, am considerat că este o idee bună să mai adaug încă 8 GB de memorie. Stocarea am lăsat-o așa, cei 256 GB îmi sunt suficienți, ținând cont că am HDD-uri externe.

 

Cum alegi o plăcuță de memorie care să fie compatibilă cu cea deja existentă?

 

Primul pas este să vezi dacă laptop-ul tău are un slot liber. Poți afla acest lucru foarte simplu, citind cartea tehnică cu care a venit sau căutând pe internet modelul laptop-ului. De cele mai multe ori, pe site-ul de unde cumperi laptop-ul scrie câte sloturi de memorie are și cum este distribuit RAM-ul preinstalat(single-channel sau dual-channel).

 

 

Al doilea pas este să alegi ce stick de RAM să cumperi. Cele două module trebuie să aibă specificații asemănătoare.

 

Toate laptop-uri vin echipate cu memorie SODIMM, nu poți pune memorie de desktop pe un laptop sau invers.

 

Dacă ai un notebook cumpărat de relativ puțin timp, de cele mai multe ori memoria suportată este de tipul DDR4. În schimb, dacă device-ul tău a fost produs înainte de 2014, poate avea DDR3 sau DDR2. Ca să fii sigur ce să cumperi, rulează un program precum CPU-Z, care îți va arăta exact detalii despre ce ai deja instalat.

 

Frecvența de lucru(măsurată în MHz) este de 2666 MHz în cazul meu, așa că voi căuta ceva cu aceeași frecvență. Pot adăuga și RAM de 3000 MHz, dar va funcționa la frecvența cea mai mică. La fel și cu cel cu frecvență mai mică decât plăcuța deja existentă. Nu recomand astfel de combinații pentru că pot rezulta erori, caută să aibă aceeași frecvență.

 

Latența CAS(CL) este un alt detaliu de care trebuie să ții cont. Aceasta reprezintă timpul de așteptare necesar la scriere, respectiv citire.
CAS (Column Address Strobe) controlează întârzierea din momentul în care se primește o comandă până în momentul în care se citește comanda respectivă. Cu cât este mai mică, cu atât este mai bine. O latență mai mică înseamnă performanțe mai bune.

Poți combina două stick-uri cu latențe diferite? Da, vor funcționa la valoarea cea mai mare, dar nu vor fi incompabilități. Memoria deja instalată era CL 19, deci am cumpărat una cu aceeași latență.

 

 

Poți pune memorii de la producători diferiți? Da, dacă sunt respectate criteriile de mai sus. Nu contează producătorul, alege unul de la care ai mai luat sau cel mai ieftin. Eu am avut experiențe foarte bune cu RAM-ul de la Corsair, Adata și Kingston.

 

Am ales o plăcuță de 8 GB de la Kingston. Dacă vrei să cumperi și tu mai mult RAM pentru laptop, o poți face de la magazinele cu componente pentru PC: PC GarageeMAGAltex.

 

 

Cum îmi dau seama dacă pot adăuga memoria singur?

 

Dacă nu este niciun șurub acoperit cu vreun sigiliu, atunci nu sunt probleme. Ca să fii sigur, poți suna la reprezentanță și întreba.

 

Al meu a venit cu un sticker transparent pe mijlocul carcasei. Nu scria nimic despre anularea garanției, așa că am sunat la Asus România să cer mai multe detalii. Mi-au confirmat că îl pot deschide acasă fără să fie afectată garanția produsului.

 

Așa arăta abțibildul:

 

 

De ce trebuie să ții cont când upgradezi memoria unui laptop?

 

Fiecare model are un alt mod de deschidere, așa că acest ghid este unul general, cu sfaturi de care trebuie să ții cont indiferent de ce laptop ai.

 

 • Înainte să începi, spală-te cu mâini cu apă și săpun, pentru a te asigura că nu ajunge grăsime sau transpirație pe componente;
 • Operațiunea se face într-un spațiu fără umiditate, pe o masă de lemn, de preferabil;
 • Poți folosi o brățară antistatică dacă vrei, eu nu o recomand pentru că te poate încurca. Atinge din când în când un obiect cu împământare(calorifer, sursa sau carcasa PC-ului) și ești safe;
 • Întotdeauna lucrezi cu laptop-ul neconectat la curent și cu bateria deconectată. La modelele noi, bateria este în interiorul carcasei, așa că trebuie mai întâi să scoți șuruburile pentru a ajunge la ea;
 • Când îndepărtezi șuruburile care țin capacul de pe spate, ai grijă să le pui undeva sigur, ca să nu le pierzi. Eu le pun într-un păhărel  de hârtie. Unele șuruburi pot fi mai lungi decât altele, așa că memorează unde vine fiecare. Eventual îți poți nota;

   

   

 • Folosește șurubelnițe mici. de precizie. În funcție de notebook, poți avea nevoie și de pene din plastic  pentru a deschide capacul, unele sunt prinse și cu niște clips-uri, nu doar cu șuruburi.  Dacă nu ai o pană, încearcă să bagi un card din plastic;

   

   

   

 • După ce ai deschis capacul, uită-te după baterie și conectorul ei. Deconectează-l cu grijă, fără să rupi firele. Folosește o pană din plastic dacă e nevoie;

   

   

 • Identifică poziția slot-ului liber de RAM;
 • Plăcuța suplimentară se introduce la un unghi de 30 ° în slot;

   

   

 • După ce memoria stă fixă, apasă ușor pe ea până face click și are aceeași poziție ca cealaltă;

   

   

 • Când ai terminat(dacă tot l-ai deschis, curăță-l de praf) și vrei să închizi capacul, cuplează firele de la baterie înapoi. Înfige-le bine! Pe unele mufe este un punct negru pe care dacă îl aliniezi, ești sigur că totul este conectat corect;

   

   

 • Centrează capacul și apasă pe el. Vei auzi niște click-uri de la clips-urile care îl fixează. Înșurubează la loc șuruburile și este gata!
 • Dacă memoria nu este instalată corect sau nu este compatibilă, vei primi de la prima pornire o eroare. Dacă ai făcut totul corect, sistemul trebuie să pornească normal și să îți recunoască tot RAM-ul instalat.

   

 

Poți apela și la un service autorizat dacă nu te descurci

 

Dacă nu te descurci să faci această operațiune singur sau nu poți, deoarece se anulează garanția, apelează la un service autorizat de producător. De exemplu, ESD-ROM este unul dintre cele pentru ASUS. Costă undeva în jur de 200 lei o suplimentare a memoriei RAM la ei. Mai sunt și altele, Depanero lucrează cu mulți producători de laptop-uri și nu numai.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on twitter
Share on email
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments