Apple a lansat un nou MacBook Pro de 13 inch

Apple a actualizat ieri gama de MacBook-uri Pro de 13 inch. Pe scurt, schimbările aduse sunt: tastatura a fost înlocuită, toate modelele au stocare dublă față de generația anterioară, iar unele laptop-uri sunt dotate cu procesoare Intel de generația a zecea.

Principala îmbunătățire este schimbarea tastaturii cu Magic Keyboard(cea care este și pe MacBook Pro-ul de 16 sau pe Air), pentru că modelele de după 2016 au avut niște probleme la acest capitol.

 

 

 

 

Tastatura vine acum echipată cu noile switch-uri de tip ”foarfecă”, care sunt mult mai rezistente față de cele vechi care utilizau tehnologia ”Butterfly”. Astfel, riscul de a se defecta tastele a scăzut semnificativ. Pe lângă, a fost adăugat un buton ”Escape” fizic, chiar în stânga touchbar-ului OLED și un senzor TouchID în dreapta.

Schimbările aduse aspectului exterior sunt minore. Laptop-ul este disponibil în clasicele două culori, Space Gray și Silver, cântărește 1.37 kilograme și are o grosime de 1,49 centimetri.

 

Adevăratele îmbunătățiri sunt la interior. Modelul de bază are procesor quad-core, față de cel dual-core din trecut, dar este de generația a opta, de acum doi ani. Capacitatea de stocare s-a dublat de la 128 GB la 256 GB. Dacă vrei procesor i7, în locul i5-ului, trebuie să mai scoți din buzunar 300 $. Cele două modele de bază(singura diferență dintre ele este stocarea, 256 GB vs. 512 GB) au două porturi Thunderbolt 3. Costă 1299 $, deci mă aștept ca la noi să fie undeva între 7000 și 7500 lei.

 

 

Noutățile vin de la al treilea model din gamă, cu patru mufe Thunderbolt 3. Vine echipat cu un procesor quad-core de generația a zecea, cea mai nouă de la Intel, cu 16 GB de RAM DDR4 și placă video integrată Iris Plus. Acesta poate fi upgradat cu procesor Intel i7 gen 10th, 32 GB RAM si până la 4 TB de stocare pe SSD. Prețul de pornire este de 1799 $, dar cu toate add-on-urile poate ajunge la 4098 $.

 

 

Care este părerea mea despre noile MacBook-uri Pro? Merită cumpărat?

 

Apple a lansat, de fapt, două modele ieri: unul cu stocare dublă și tastatură îmbunătățită și unul cu tastatură nouă și componente hardware noi. Ar fi putut adăuga și o placă video dedicată, cu siguranță performanțele în editare video/foto ar fi fost superioare. Nu cred că acest laptop este dedicat gamerilor, de aceea nu s-a pus accent pe acest  lucru. Îmi place că prețul nu a crescut la modelul de bază față de generația anterioară. Probabil că de aceea nu s-a făcut trecerea la generația a zecea de procesoare, pentru a menține prețul de pornire.

 

Merită achiziționat? Da, ai nevoie de performanță și un laptop care să ruleze macOS? Atunci MacBook Pro 13” este pentru tine. Dacă nu ai nevoie de atât de multă putere de prelucrare, poți opta liniștit pentru un Air.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on twitter
Share on email
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments